Klimatsmart mat i gott sällskap
Våren 2024 ordnade Naturskyddsföreningen en matlagningskurs tillsammans med Svenska kyrkan. Det gav både härliga matupplevelser och mycket kunskap.
Det var full fart och ibland lite trångt när uppemot fjorton personer samsades i Kristinagårdens kök. Men tack vare god planering, tydliga instruktioner och god uppbackning av dem som brukar husera där funkade det finfint!
Att äta grönt i säsong var inte självklart i mitten av februari, då kursen startade. Men kursledare Maya Windefors löste även det: nyskördade jordärtskockor blev soppa och höstens lagrade pumpor blev till ostkaka, som fick sommarsmak av infrysta blåbär.
Vid ett annat tillfälle fick Maya förstärkning av kocken Viking, och med deras hjälp lagade vi gnocchi med tomatsås och en läcker vegansk ceasarsallad.
Kursen var mycket uppskattad och under den gemensamma måltiden fanns tid för att diskutera detaljerna – hur man kan koka fond på skal till exempel – och fylla på med kunskap om de ganska svåra valen, till exempel mellan ekologiskt och närodlat. Kunskap och läcker måltid i god förening, alltså!




