Rikskonferensen i Åre

Elin Håård från Jönköping åkte som representant för fältbiologerna till Naturskyddsföreningens rikskonferens – här kommer en rapport om detta!

Rikskonferens3Naturskyddsföreningens rikskonferens tog i år plats i Åre, där det jämfört med Jönköping inte var försommar utan snarare tidig vår. Omringad av den vackra naturen i Jämtland ägde Naturskyddsföreningens rikskonferens rum på Holiday Club i Åre.

Jag åkte dit som fältbiolog och därmed deltagare i deras miljöfestival ”Ta Makten” som ägde rum på samma tid och plats som Naturskyddsföreningens rikskonferens, men var mer riktat mot ungdomar.  Några av de frågor som togs upp under Ta Makten liknade de som var med på rikskonferensen, men fokus låg mer på hur man själv kan ta makten och känna att man har något att säga till om i miljödebatten, att man har makten att påverka.
Det var späckat med aktiviteter under helgen både från rikskonferensens och miljöfestivalens håll.  Bland annat utflykt till en ekologisk gård, en mässa fylld till bredden av information från miljöorganisationer och annat spännande, workshops och en och en annan konsert.

Rikskonferens2När jag åkte hem kände jag att jag samlat på mig massvis med inspiration och verktyg för hur man kan nå ut och påverka; workshops om civilkurage, hur man skriver för att påverka i miljöfrågor samt en del information om hur arbetet för en mer hållbar miljö ser ut idag.

Det jag uppskattade mest var blandningen av aktiviteter men framförallt blandningen av människor från Naturskyddsföreningen och dess ungdomsorganisationer, från alla håll och kanter i landet och i alla åldrar. Det gav mig hopp att se att engagemang i miljöfrågor finns precis överallt. Blandningen av aktiviteter – allt från informativa workshops och föreläsningar till miljökabaré och konserter gav helgen en blandning av munter stämning och allvar; något som definitivt kan behövas när man engagerar sig i miljön.